Ter gelegenheid van ons 14-jarig jubileum, organiseren we zondag 25 september 2022 een super gezellige onderlinge wedstrijd.
Dit jaar hebben we de volgende categorieen:
Startlijst 2022
Doel:
Op een leuke en leerzame manier kennis te laten maken met wedstrijden. Door middel van onderlinge wedstrijden ondervinden ruiters op een ongedwongen, speelse manier hoe het is om in wedstrijdverband een proefje te rijden en zo te laten zien wat ze hebben geleerd. Ruiters worden zo ook gestimuleerd om correct te leren rijden.
De beoordeling is volledig gericht op de rijvaardigheid van de ruiters. Het commentaar van het jurylid is hier ook op gericht. Ruiters krijgen dus zeer concrete aanwijzingen over wat zij kunnen verbeteren in hun rijden. Hier kunnen ze in de les weer mee aan de slag.
En misschien nog wel het belangrijkste: De wedstrijd rij je voor je plezier. Het moet leuk zijn voor jou en de pony/paard. Het is helemaal niet erg als er dingen niet goed gaan, het belangrijkste is dat je een leuke dag hebt.
Wanneer kun je meedoen:
Iedereen mag meedoen van beginner tot gevorderd, ook de jonge ruitertjes. Iedereen wordt ingedeeld in kleine groepjes naar nivo. Zo houden we het spannend én eerlijk. Alle deelnemers ontvangen een rozet!
Kledingvoorschriften:
- Een veiligheidscap
- Een bodyprotector
- Rijlaarzen of jodhpur-laarsjes met chaps
- Een Horse Farm polo. Is het te koud voor alleen een polo draag je er je Horse Farm vest/sweater/jas overheen.
- Een witte of andere kleur rijbroek
- Witte of andere kleur rijhandschoenen
- Draag geen sieraden, zoals ringen en grote oorbellen
- Draag je haar in een knot of een vlecht
Consumpties:
De hele dag verkopen we koffie, thee, frisdrank, broodjes, soep, snacks en ijsjes. Je kunt op de wedstrijd zelf consumptiebonnen kopen voor 1,00 euro. Neem dus wat contant geld mee.
Pony/paard indeling en start tijd:
Op de startlijst kun je zien op welke pony/paard je bent ingedeeld en hoe laat je moet rijden.
Let op! Omdat er misschien nog inschrijvingen bij komen, kan het zijn dat je starttijd nog veranderd.
Op de dag van de wedstrijd:
- Zorg dat je je op tijd meldt, ongeveer een uur voordat je moet rijden. Let op: het is verplicht om je aan te melden. Bij aanmelding krijg je ook je consumptiebonnen.
- Zorg ervoor dat je weet van wie je je pony/paard overneemt of dat je zelf moet poetsen, invlechten en opzadelen. Het is belangrijk dat je pony er netjes uitziet. We hebben de regel dat de gene die als 1ste de pony rijdt ook verantwoordelijk is voor het poetsen en invlechten.
- Als er nog 3 ruiters/amazones voor jou zijn, mag je alvast met je pony/paard in de inrijbak. Als je aan de beurt bent wordt je door de ringmeester gehaald vanuit de inrijbak en mag je naar de wedstrijdbak.
-
Ga nog even naar de wc voordat je gaat opstappen, dan weet je zeker dat je tijdens de proef niet hoeft.
Vrijwilligers voor de onderlinge wedstrijd
Zonder vrijwilligers kunnen we deze aktiviteit niet organiseren, dus hierbij een beroep op ouders en kinderen vanaf 9 jaar om op de wedstrijd mee te helpen. We kunnen hulp gebruiken op de zaterdagmiddag met de voorbereidingen en op de zondag met schrijven tijdens de proefjes, meelopen, hulp bij vlechten-poetsen-zadelen van de ponys, hulp in de catering, ringmeester, etc. Iedereen helpt mee, dus als je kind onder de 9 jaar meedoet aan de wedstrijd is het de bedoeling dat je als ouder ook helpt. Kinderen vanaf 9 jaar helpen zelf mee.
Proeven:
Bij dressuur proeven rij je allerlei figuren, zoals een gebroken lijn, een volte en van hand veranderen.
Begeleidingsproef: Om beginnende ruiters in de gelegenheid te stellen aan dressuurwedstrijden deel te nemen kunnen ze deelnemen aan
A-proefjes. Bij deze proefjes loopt er iemand met de ruiter mee. Daarnaast mag de ruiter aanwijzingen krijgen over het rijden van de proef. Deze aanwijzigingen mogen alleen gegeven worden door één persoon die in de rijbaan aanwezig is.
Dressuurproeven: Tijdens deze proeven rij je helemaal zelfstandig de proef, dus zonder dat er iemand met je meeloopt en mag je ook geen aanwijzigen krijgen.
Kur op muziek (Pas de deux, 4-tal, 6-tal, 8-tal): Jullie rijden allerlei figuren, maar dan met z'n 2-en/3-en/6-en/8-en. Je rijdt veel naast elkaar maar ook wel hetzelfde figuur op een andere plek in de rijbaan. Tijdens de kur rij je op muziek en heb je je leuk verkleed. De deelnemers en het publiek geven punten voor originaliteit!
Voltige proef: Bij de voltigeproef doe je verschillende gymnastiek oefeningen op het paard.
Springen: Bij het springen zijn er verschillende hindernissen neegezet en is het de bedoeling dat je foutloos en zo snel mogelijk het parcour springt. Op de dag zelf is er tijd om het parcour te verkennen.
Dressuurproef:
A1 proef voor iedereen zonder A diploma
A2 proef voor iedereen zonder A diploma
A3 proef voor iedereen met A diploma
F1 proef stap en draf voor iedereen met B diploma
F3 proef stap, draf en galop voor iedereen met C diploma
F4 proef stap, draf en galop voor iedereen met D diploma
F5 proef stap, draf en galop
Afdelingsdressuur/groepsdressuur:
- proefje 1:
- proefje 2:
- proefje 3:
- proefje 4:
Pas de deux:
proef 1,
proef 2,
proef 3
Carrousel:
-
carrousel proefje makkelijk
- carrousel proefje moeilijk
Voltige:
proefje 1
Tip: Print het proefje uit en lees hem goed door. Je kan je proef ook goed oefenen door het uit te tekenen op papier.
Klik op dit plaatje en print de rijbaan uit. Zo kan je goed je figuren uittekenen en ben je alvast goed voorbereid! |